ARTICLES: “Mees wil prikkelen en verwarren” – Bert & Jo Aggenbach (NL)

11 January 2014 – 08 February 2014

De eerste expositie in 2014 bij werkatelier Richter zet de spotlights op een jonge kunstenaar. Geboren en getogen in Den Helder, maar nu woonachtig in Amsterdam en dan hebben we het over de 19-jarige Mees van Amesfoort.

Hij studeert aan het Media College, richting Grafische Vormgeving, en is daar in het derde jaar bezig. Volgend jaar dus afstuderen en dan verder met een studie of iets anders. Eigenlijk zou het een dubbelexpositie worden van twee studenten, maar één zegde onverwachts af en dat gaf Mees de gelegenheid meer werk te tonen.

Zaterdag, even na 16.00 uur als de mensen binnen zijn en een drankje hebben, opende Huub Sadée de expositie “Van Tinder tot Beyoncé” met een woord van welkom. Zoals gebruikelijk vertelde Huub voor nieuwkomers even waar Richter voor staat en zich mee bezig houdt. De uitwisselingsprojecten en culturele activiteiten met als doel om vooral contact te maken. Dat lukt even niet met de twee uit Engeland die nu bij Richter wonen en werken, want die zijn driftig in de keuken bezig met het maken van de hapjes! In ieder geval is er bij Richter veel te doen met de doelgroep van 18 tot 30 jaar en is het werkatelier toegankelijk voor alle leeftijden om te bezoeken.

Huub Sadée gaf hierna het woord aan Mees van Amesfoort en die hield het heel kort met de introductie van zijn persoon en de wens “ik hoop dat u het mooi vindt” uit te spreken. Vragen mogen altijd gesteld worden meldt hij nog en dan is daar het moment om gezamenlijk het glas te heffen, want de opening is een feit. Meer ruimte op de expositie voor Mees dus en die ruimte is naast de fotografie ingevuld met enkele schilderijen. Kleurrijk werk uit 2012 en 2013 wat door Mees als ‘ouder’ werk wordt bestempeld en dat is het natuurlijk ook als je nog zo jong bent en dan al gaat exposeren!

Zowel in de schilderijen als de foto’s staat de mens centraal, omdat volgens de kunstenaar het “een mooi schepsel is”. De sprankelende kleuren van het schilderwerk vormen een sterk contrast met de portretten die het meest een zwarte achtergrond hebben. Mees vertelt over zijn fotografie met modellen, meestal mensen die hij kent, en dat hij per keer kijkt hoe hij ze laat poseren en wat zijn ideeën zijn. Eén model is een balletdanser en goed in staat bepaalde poses aan te nemen, wat ook bijzonder werk oplevert. “Van hem heb ik veel foto’s gemaakt”, zegt de kunstenaar en het lijkt erop dat men voor elkaar een inspiratiebron kan zijn.

De naam van de expositie lijkt door Mees bedacht om mensen te prikkelen. Hij geeft aan altijd te zoeken naar een verwarrende, maar toch actuele naam voor zijn werk en de series. Tinder, een ontmoetingsapp, en Beyoncé zijn natuurlijk erg populair, maar de combinatie van de twee is ook erg onwaarschijnlijk dus besloot Mees hier iets mee te doen. Een goede PR-stunt, want toen hij de naam begon te verspreiden raakten veel mensen geïnteresseerd en kwamen zo met zijn werk in aanraking.

-Bert & Jo Aggenbach, 2014